Igen, ez a kérdésfelvetés szerintem is nagyon gáz. Nem is kéne hogy ilyen kérdés létezzen. Hiszen a rendszerváltás első lépése a kormányváltás, tehát mindannyiunknak meg kellene tudnunk egyezni abban, hogy hogyan kezdjünk bele.

Hogy mégis miért létezik a kérdés, annak megértéséhez olvassuk el az OGYM kormányváltó programjának első három pontját:

  1. Hatályba lépteti korábbi, 25 éven át konszenzussal létező Alkotmányunkat, annak Fideszhatalom előtti állapotában: ez 2010 áprilisi állapotot jelent.
  2. Hatályba lépteti az ugyanakkori választási jogszabályainkat.
  3. Ezen sarkalatos törvényeink bármikori megváltoztatását feles részvételű, kétharmados többségű népszavazáshoz köti: ne lehessen később sem bármilyen országvezetés játszótere alkotmányos berendezkedésünk.

Aha. Betonozzuk be azt az Alkotmányt, amit a megalkotói is ideiglenesnek szántak, és azt a válsztási törvényt, amelynek a mai beteg politikai közbeszédet köszönhetjük? Nooormális?

A fenti mondat az én álláspontomat tükrözi. Tuareg szerint – nem meglepő módon – ez jó ötlet. És vitatkoztunk azon, hogy “az emberek” vajon hogyan gondolják. Szerencsére ezt meg lehet tudni. Indítottam is egy szavazást. Meghirdettem a facebookon az OGYM fórumain, a 42-ben, és néhány nagyobb tüntetés eseményében. Azt gondolom, hogy ezzel megtettem mindent annak érdekében, hogy eljusson a kérdés mindazokhoz, akiket ez érdekel, akár a rendszerváltás, akár a kormányváltás fontos nekik.

A szavazás lehetőségei a következőek voltak:

  • Rendszerváltás kell: új alkotmány, új választási szabályok
  • Kormányváltás kell, a 2010-es alkotmány és választási szabályok bebetonozásával
  • Valami más dolog kell

A szavazást természetesen Condorcet módszerrel, a teljes döntési teret lefedve írtam ki. A “Valami más dolog kell” a döntési tér maradékát leíró lehetőség, és a választás kiírásában egyértelművé lett téve, hogy azt a lehetőséget kell ez alá rangsorolni, amelyet egyértelműen elutasítunk.
A szavazás eredménye szerintem meggyőző:

  • A részt vevők körében 8-szor annyian gondolják azt hogy rendszerváltás kell, mint azt hogy egy ilyen kormányváltás (104:13 arányban, ami 89%)
  • A részt vevők elég nagy többsége határozottan elutasítja ezt a fajta kormányváltást ( 61:37 arányban, ami 62%)

Nem akarnak az emberek kormnyváltást? Dehogynem. A kormányváltás a rendszerváltás nélkülözhetetlen kelléke. Csak egy olyan kormányváltást nem akarnak az emberek, amely lehetetlenné teszi a rendszerváltást.

Létezik megoldás: A programot építsük fel úgy, hogy lehetővé tegyen egy gyors kormányváltást, és ne tegye lehetetlenné a rendszerváltást. Bebetonozhatunk olyan dolgokat az ideiglenes alkotmányból, amik kiállták az idő próbáját: az emberi jogokat, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét. De a választási rendszert, a népszavazások korlátozásait, valamint a képviseleti demokrácia intézményrendszerét alapjaiban kell átgondolni. Ha valaki azt gondolja, hogy “erre most nincs időnk, hagyjuk”, azt megértem. Ha vissza akarja állítani a régit, és megvan az ereje hozzá, hát tegye. Csak ezeket a részeket ne tegyük megváltoztathatatlanná.