A trollok idegesítőek. Hülyeségeket (nem ritkán nagyon veszélyes hülyeségeket) gondolnak, és nem hatnak rájuk az észérvek sem. Felesleges velük szóba állni? NEM.

A közösségi média egyik nagy problémája az, hogy az azonos véleményeket sokkal jobban mutatja mindenki számára. Mindenki egy olyan kalitkában ül, amelyikbe nem jutnak el az övétől ellentétes vélemények, azok indoklása pedig pláne nem. Szeretnéd, hogy az érveiden minél több ember elgondolkodjon? Vagy annyira nyitott, hogy kiváncsi vagy az ellentábor véleményére is? Ha a válasz igen, akkor figyelj.

Jelen értekezés céljábol a troll a következőképpen definiálható: olyan ember, aki valamilyen, a mienkétől gyökeresen eltérő véleménnyel bír, észérvekkel nem meggyőzhető, és nem is képes észérveket használni. És hajlamos a hülyeségét terjeszteni. Én a mindengyűlölő fajtát szeretem, de ez ízlés kérdése. Lehet hogy neked a chemtrailes, a gyíkemberes, az ufós vagy a grabovoj számos jön be.

A trollnál nem az a cél, hogy őt meggyőzzük. Egy rendes trollnál ez eleve kizárt. Viszont a trollnak is vannak barátai, ismerősei. És amit a trollal beszélgetsz – főleg hogy ha “meleg” a bejegyzés, tehát ha nagy vitát kavar – ők is láthatják. És talán elgondolkodnak egy-két dolgon, rájönnek hogy a világ nem fekete-fehér, és minden komolyabb kérdésben felmerül egy csomó olyan egymásnak ellentmondó szempont, amit mérlegelni érdemes. Ugyanígy nekünk sem árt ismerni a mienkétől eltérő érveket, véleményeket. Ami hülyeség, azt azért, hogy képesek legyünk jól megcáfolni, a legitim szempontokat pedig azért, hogy azokat is be tudjuk építeni abba a véleményünkbe, hogy egy-egy problémát hogyan kell megoldani. Ha van egy-két rendesen etetett trollunk, akkor nem csak ők, hanem a barátaik is a látóterünkbe kerülnek, és velük együtt az egész érv- és hiedelemrendszerük.

Tehát végső soron és nagy szavakkal: azért kell a trollokat etetni, hogy kivegyük a részünket a társadalmi konszenzus megteremtéséből. Erre ennek az ideológiailag kettészakadt országnak nagyon nagy szüksége van.

Akkor lássuk: hogyan kell egy trollt beszerezni és etetni?

A trollt természetes élőhelyén kell felkeresni, és csapdába csalni. A legjobb csali egy olyan vélemény, ami ellenkezik az övével, és azt eléggé könnyen megcáfolhatónak tartja. Legjobb egy olyan poszthoz odakommentelni, ami jól pörög valamelyik olyan oldalon, ahová sokan járnak inni, és valamilyen számukra axiomatikus dolgot támaszt alá. Azt figyeljük, hogy a mi kommentünkre melyik trollok reagálnak. Keveredjünk vitába – erről mindjárt szó lesz – és jelöljük ismerősnek. Ezzel már rögtön jól összezavarjuk. Ha már leült a vita, akkor kis várakozás után posztolhatunk neki valamit ugyanebben a témában. Ha bekapja a csalit, akkor időről időre ő fog nekünk posztolni, és máris van egy trollunk, akit etethetünk! Van olyan is, hogy IRL ismerősünk a troll. Sajnos az ilyeneket sokkal nehezebb befogni, mert gyakran nem szeretnek olyanokkal vitázni, akiket ismernek is.

A troll etetésénél arra kell figyelni, hogy amíg ki nem alakul a megfelelő kapcsolat, el ne riasszuk. Csak annyira basszuk fel agyilag, hogy válaszolni akarjon. Felesleges és egyébként sem úriemberhez méltó ad hominem érvelni: anyukája foglalkozásába vagy bármilyen más külső körülménybe belekötni. Bár a trolletetés legjobb része az, amikor rámutatunk arra hogy trollunk mennyire agyhalott, eleinte még tartózkodjunk az ilyesmitől. Szépen, fokozatosan jussunk el addig a pontig, amikor a saját érvelését szétszedve eljutunk a konklúzióig, lehetőleg olyan megfogalmazásban hogy ne is értse pontosan hogy milyen szinten égetjük :)

Végül ejtsünk szót egy olyan kategóriáról is, ami nem is troll: IRL ismerős, aki képes a gondolkodásra, de más a világnézete mint a miénk. Ha sikerül egy ilyennel értelmes párbeszédet kialakítani, az a legjobb. Intelligens vita, érvekkel, ellenérvekkel. Csak ugye a vitát konklúzió követi, és előbb-utóbb azon fogjuk kapni magunkat, hogy egy csomó dologban egyetértünk. Ami végülis nem baj, sőt.

Nekem pl. van olyan ismerősöm aki homofóbnak és rasszistának indult, és ma már szinte melegházasság-párti, és abszolút nem rasszista. Megértette, hogyan működnek a dolgok. Sokkal jobb ember lett, sokkal kevesebb görccsel.