torok_tunti

Azt mondják, hogy “nem a tüntetések miatt” fognak hozzányúlni a gyülekezési törvényhez.  Aha. Van a gyülekezési törvénynek köze még valamihez a tüntetéseken kívül? Még nem mondták, hogy megvédik a gyülekezéshez való jogunkat. Nem is kell, tudjuk. Ugyanúgy ahogyan a nyugdíjunkat, bízhatunk bennük. Ideges vagy? Pedig a java még csak most jön: a gyülekezési jognál egy kicsit többről szól ez a sztori. Az összes többiről is. Ugyanis éppen a rendszerváltást akarják megfúrni, és ha sikerül nekik, akkor a többi jogunknak is annyi lesz.

– Figyelj! Egy valamit utálunk jobban a rómaiaknál, azt a büdös Júdeai Népfrontot!
– És a Júdeai Nemzeti Frontot is!
– És a Júdea Népe Frontot. A Júdea Népe Frontot. Köpködők!

(Monty Python: Brian élete)

Azon kívül, hogy persze kezdik őket nagyon zavarni a tüntetések – jó okkal – ez a lépés itt és most az “oszd meg és uralkodj” elv alkalmazása. A hivatkozási alapjuk az, hogy az OGYM már mióta ott táborozik a Kossuth téren, és ezzel minket, többi tüntetőket nem engednek oda. Ha nem gondolsz a mélyére a dolgoknak, már fűzöd is tovább a gondolatmenetet: “Tényleg, volt egy pár tüntetés mostanában, ami nem pont a Kossuth téren kezdődött/végződött, hanem mellette. És Tuaregtől tényleg nem volt szép húzás, hogy miután március 15.-ére lefoglalta a Kossuth teret és környékét, annak örült hogy na most minden szervezőnek vele kell egyeztetnie. Ráadásul az OGYM nem akar rendszerváltást. Kormányváltást akarnak, és nem igazán működnek együtt azokkal, akiknek rendszerváltás a céljuk, pedig az első lépése mindkettőnek a kormány elzavarása. Konkrétan a MostMi tüntetés szervezőibe is belekötöttek, mert azok rendszerváltásról beszéltek, és nem tartották a közönségüket annyira hülyének, hogy a szájukba kelljen rágni, hogyan is történik ez. Meg beleálltak a DK mellett ebbe a hülye pártlogós történetbe is. Nem csoda hogy kezd mindenki elfordulni tőlük.” Aha. Ki is az ellenfél? Egy egyre inkább súlytalanná váló mozgalom, amely egyetért velünk abban hogy ennek a kormánynak mennie kell, vagy a kormány, amelynek mennie kell? Vegyük észre, hogy észrevettek egy repedést, és már benn is van az ék. Lökjük ki onnan.

A legjobb amit tehetünk, az az hogy elmegyünk 10.-én a tüntetésre, és kiállunk a jogaink mellett, az OGYM joga mellet is, hogy addig táboroznak a Kossuth téren, ameddig nekik jól esik.

Lehet hogy nem azonos a végcélunk az OGYM-el. De az út eleje közös. Arra koncentráljunk ami összeköt, és ne arra, ami szétválaszt. Ha vannak vitáink, azt majd mi rendezzük és köszönjük, nem kérünk az állami segítségből. Nem szeretnénk úgy járni, mint a mesében a két medvebocs, akiknek a róka osztotta el a sajtot. Tuareg pedig mindig hangsúlyozza, hogy mindenkit szívesen lát, aki a Kossuth téren tüntetni akar. Ha ez így van, szerintem nyugodtan kihasználhatjuk a meghívást, senkinek nem lesz semmi baja tőle. Ha pedig mégsem lenne így, abba nem fog belebukni a rendszerváltás.