kezjelek

Megszavaztuk hogy bennmaradunk a hétvégére, és azt is megszavaztuk, hogy biztosítjuk a sajtónyilvánosságot.

Néhány egyetemista elfoglalt egy nagyelőadót az egyetemen. És ott elkezdtek fórumokat tartani. De nem akármilyeneket. Ilyen kézjelek vannak hozzá. És pörög. És ha csak egy kicsit jó a moderálás, akkor nem viheti el egy- vagy párvalaki a témát, hanem a résztvevők közötti konstruktív vita alakul ki.

Na de kezdjük az elején. A listán a 173. eszköz az “erőszakmentes elfoglalás”. Amikor a diákok bementek a nagyelőadóba, és nem jöttek onnan ki, akkor ezt az eszközt használták. Ez egy nagyon jó figyelemfelkeltő eszköz, emlékezzünk vissza, hogy Imi bácsi is ezt használta. A különbség az, hogy a diákok az egyetemi autonómia védelmét élvezték, tehát náluk az az eset volt, amikor nem visz el a rendőr. Itt egy pillanatra érdemes megállni, és elgondolkodni azon, hogy bizony egy akció megtervezésénél érdemes minden lehetséges résztvevőt és a motivációikat, lehetséges reakcióikat számbavenni. Jelen esetben a döntés nem a rendőrségnél volt, hanem az egyetem vezetésénél. Illetve persze, a rendőrség dönthetett volna úgy, hogy hívás nélkül a törvényekkel szembemenve intézkedik, de az annyira erős – valószínűleg nemzetközi – visszhangot váltott volna ki, hogy természetesen nem vállalták be. Az egyetem vezetése pedig – mint azt a diákokhoz látogató Fábri György rektorhelyettes nagyon egyenesen elmondta – a diákok céljaival egyetértett, és tisztában volt vele, hogy minél nagyobb visszhangja van az akciónak, annál többet tudnak ők is elérni.

Az akciónak elég nagy visszhangja lett, a mainstream média is beszámolt róla. Sajnos az is tanulságos, hogy egy médiahatásában ennyire sikeres akció – és az összes többi, hiszen ez egy folyamat egy lépése volt – miért nem tudott komolyabb eredményeket elérni. Ezt Fábri elemzi is az egyik fórumon.

A médiavisszhangon kívül az egyetemfoglalásnak fontos aspektusa az, hogy a diákok megmutatták, hogyan lehet személyes részvétellel, sok emberrel fórumot tartani. Ezt a módszertant az Indignados mozgalom találta ki. Lényege ebből a videóból ismerhető meg: